Kui mesilane nõelab



Lillede õitsemise aegu, kui loodus on täis suminat ja pirinat, pakitseb paljude põues hirm nõelatasaamise ees. Põhjus lihtne, lisaks valule võib kannatanut tabada tõsine allergia. Kuigi enamasti ei teki pärast mesilase nõelamist allergilisi reaktsioone, leidub neidki, kellele mesilaseherilase piste põhjustab suure paistetuse ja punetuse.


“Allergilistel inimestel võivad mesilase pistest tekkida organismi üldreaktsioonid, “ tõdeb lastearst-allergoloog Marja Pärlist. “Nõelatasaanu võib hakata ennast halvasti tundma. Kehale võivad kerkida kublad (nõgestõbi) ja punetus.” 


Tohtri sõnul esineb mõningatel inimestel mesilase või herilase nõelamise tagajärjel veelgi tõsisemaid tervisehäireid, nagu iiveldus ja kõhulahtisus. “Raskematel juhtudel võivad tekkida hingamishäired, vererõhulangus ning teadvusekadu,” hoiatab Pärlist. 

Õnneks esineb raskeid tervisehäireid harva. “Enamasti on sellisel juhul nõelanud mitu mesilast või herilast ning nad on tabanud pea või kaela piirkonda,” ütleb tohter. 

Kui mesilane on nõelanud, soovitab Pärlist piste kohale kohe külma kompressi asetada. Rasked reaktsioonid tekivad enamasti just pärast nõelatasaamist. Seepärast soovitab Pärlist mesilasmürgile tundlikel inimestel mesilastest kubisevaid paiku lihtsalt vältida. Kui mesilasega kohtumine sellisele inimesele siiski õnnetult lõpeb, soovitab allergoloog kannatanul võimaluse korral ruttu arsti poole pöörduda. 

Üldjuhul soovitab Pärlist neil, kes teavad, et nende organism mesilasmürgile ägedalt reageerib, loodusesse sõites apteegi käsimüügist saadavad allergiavastased ravimid varakult valmis varuda ning neid kõikjal kaasas kanda. “Allergiavastane ravim ei hoia hammustust ära, kuid reaktsioonid tekivaid siis väiksemad,” selgitab Pärlist. 

Apteegi käsimüügist võib valmis osta Zyriteci või Claritine tabletid, mis ei tee erinevalt paljudest allergiavastastest rohtudest uniseks. 

Kristel Kirss